Bouwen

Bij de bouw van een woonark komt heel wat kijken. Globaal zijn er zes fasen aan te geven, van de ontwerptafel tot de oplevering. 

Fase 1: De kennismaking
U bent geïnteresseerd in het laten bouwen van een woonark of het laten verbouwen van een woonark. Wij maken graag kennis met u en nodigen u uit op ons arkenbouwbedrijf in Marknesse. Bij de kennismaking leggen wij u graag uit wat de mogelijkheden zijn en leiden we u rond in ons bedrijf. Desgewenst kunnen wij ook vrijblijvend naar u toekomen om de ligplaats en de bestaande ark te bekijken. Het is belangrijk de situatie van de bestaande ark en de ligplaats goed te kennen om zo een goed (bouw)advies te kunnen geven.

Fase 2: Het ontwerp
Wanneer u al een ontwerp voor uw woonark heeft maken wij aan de hand daarvan een vrijblijvende offerte. Wanneer er nog geen ontwerp is luisteren we samen met de architect naar u, en brengen door middel van schetsen en tekeningen de nieuwe ark in beeld. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met omgeving, ligplaats, zonlicht, tuin, indeling en zaken op het gebied van veiligheid. Aan de hand van de tekening maken wij voor u een vrijblijvende offerte. Na goedkeuring van de tekening en offerte wordt de opdrachtbevestiging gemaakt voor de bouw van uw nieuwe woonark.

Fase 3: Het betonnen casco
Het betonnen casco vormt de basis, ofwel de fundering, van de nieuwe woonark. Een grote rechthoekige betonnen bak die exact op maat wordt gemaakt. In de fabriekshal in Marknesse stort Arkenbouw Post met uiterste precisie het betonnen casco. Dubbele wapening maken tussenschoten overbodig, waardoor de nieuwe ark vrij indeelbaar is. Dit wil zeggen dat de tussenwanden op iedere plaats kunnen worden aangebracht. In maten, vormen, vloerdikte en wandhoogte is veel naar de wens van de klant aan te passen. Het casco wordt bovendien op een mooie manier afgewerkt. Het is tevens mogelijk het casco in een specifieke vorm te maken. Een casco die in de grachten van Amsterdam zijn plek krijgt heeft een specifieke vorm. Aan de walzijde wordt de langszijde van de vloer schuin gemaakt. De betonvloer van het betoncasco loopt dan mee met de schuinte van het onderwatertalud van de gracht. Het casco komt dichter bij de wal te liggen en de volledige breedte van de ligplaats wordt benut. 

Fase 4: De houtskelet opbouw
Bij de opbouw van de woonark bouwt Arkenbouw Post volgens het principe van houtskeletbouw. Dit heeft meerdere voordelen. De ark kan naar eigen inzicht ingedeeld worden, en vanwege het ruimtebesparende karakter van deze manier van bouwen wordt de maximale ruimte uit de ark gehaald. In deze fase worden tevens de kozijnen en de dakbedekking aangebracht en wordt de woonark wind- en waterdicht gemaakt. De buitenbekleding van de ark is uit te voeren in verschillende materialen, bijvoorbeeld hout, kunststof, cementvezelplaat of duurzame gevelbekledingen.

Fase 5: De ark naar buiten
Als de woonark wind- en waterdicht is verlaat hij het dok en de overdekte fabriekshal, en wordt buiten aan de afbouwsteiger afgebouwd. Onderaannemers brengen tegelwerk en sanitair aan en de installaties zoals elektra, waterleidingen en centrale verwarming.

Fase 6: De afwerking
Tijdens deze fase worden de puntjes op de i gezet. De installatie wordt afgewerkt, keuken en badkamer geplaatst en de woonark wordt afgetimmerd en geschilderd. Na de afwerking vindt de oplevering plaats.


Uw waterwoning bouwen is onze uitdaging. Het vraagt om kennis, ervaring en expertise. Arkenbouw Post biedt u dat in Marknesse. Neemt u eens vrijblijvend contact met ons op. Wij komen graag bij u langs om u wegwijs te maken in de wereld van de arkenbouw. We zetten graag samen met u de koers uit naar dat ultieme woongenot van het leven op water...